Çepni Alevileri kimlerdir?
İl Çepni Alevileri, Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Alevilerdir.
Çepnilerin kökeni nereden gelir?
24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve aynı zamanda Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).
Trabzon Şalpazarı Alevi mi?
Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Şalpazarı Çepnileri Alevi değil Sünnidir. Eskiden Alevi olan Şalpazarı Çepnilerinin, Osmanlı hükümetinin kültürel ve eğitim politikalarıyla kısa bir süre önce Doğu Karadeniz bölgesindeki diğer Çepni kabileleriyle birlikte Sünni olduklarına inanılmaktadır.
Karadenizde Alevi var mı?
Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Harşit Vadisi’nde; Güvenç Abdal Dergâhı’na bağlı Alevi Bektaşi nüfusu, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu ve Samsun illerindeki birçok köyde yaşamaktadır.
Kaç çeşit Alevi var?
Hz. Ali tarafından. Kadri, Mevlevi, Bektaşi ve Peygamber’e ulaşan benzer oluşumlara Alevi denir. İslam mezhepleri tarihinde Alevi ismi genellikle Zeydiyye, İsmailiyye, Oniki İmamiyye, Nusayriyye ve Şii’nin diğer kolları için kullanılır.
Çepni milleti nedir?
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdiler ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.
Çepnilerin atası kimdir?
Çepni kabilesinin Üçoklar kolundan Oğuz Han’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiklerine inanılmaktadır. Endülüslü Ebu Hayyan tarafından Kahire’de 1312’de Memlük Kıpçakçası’nda yazılan Kitâbü’l-İdrâk li-Lisâni’l-Etrâk’ta Çepniler, Kınıklar ile birlikte anılmaktadır.
Çepniler hangi dili konuşur?
Türkiye’de kendine özgü ilişkileriyle doğan ve kullanılan sözcüklerin oluşturduğu “argo”nun yanı sıra, Türk bölgesel “lehçesi” için tanımlanmış özel diller olduğu gibi, çok farklı ihtiyaçlarla oluşmuş ve çok az kişi tarafından bilinen ve kullanılan “gizli diller” de vardır. Bugün Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) vardır.
Çepniler hangi dine mensup?
Güney Azerbaycan’daki bu topluluğun Karadeniz’deki Giresun bölgesinden geldiğine inanılıyor. Çepni Türkmenlerinden geliyorlar. Bir mezhep olarak Şafii veya Hanefi’dirler. Lehçeleri Karadeniz ve Tebriz Türkçesi arasında bir karaktere sahiptir.
Ordulular Çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) Sancağı’na bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Trabzonda Alevi olur mu?
(…) Hatta hiç şüphelenmeyeceğiniz Trabzon ilinde bile Alevi çoğunluğun yaşadığı 4 köy ve Alevi nüfusun yaşadığı 9 köy bulunmaktadır. Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Çarşıbaşı/Taşlıtepe köylerinin nüfusunun tamamını/ezici çoğunluğunu Aleviler oluşturmaktadır.
Çepniler Yörük mü?
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Rizede Alevi var mı?
Burada yağmur duası yapılmadan önce kurban kesilir. İl genelinde çeşitli Alevi köyleri olmasına rağmen Kavak ve Ladik ilçelerinde daha kalabalık Alevi toplulukları vardır.
Gümüşhane Alevi var mı?
Gümüşhane bölgesindeki Alevilik, Kürtün’ün Güvende Yaylası yakınındaki Güvenç Abdal boyuna ait köylerde geçmişte izler bıraksa da günümüze ulaşamamıştır. Günümüzde nüfusunun tamamı Alevi olan Kelkit ilçesinin köyleri Akdağ, Aydoğdu, Çömlecik, Devekorusu, Güllüce, Kömür, Obalar, Oğuz, Yarbaşı, Yeşilyurt’tur.
Hangi illerde Alevi yok?
[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkâri, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.
Çepni nereye bağlı?
Çepni, Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı bir beldedir.
Tokat’ın hangi köyleri Alevi?
Reşadiye’deki köylerin 21’i Alevi ve Bektaşi köyüdür. Bu köyler; Büşürüm, Beşdere, Botankolu, Çatköy, Çevrecik, Çakmak, Çayırpınar, Döllük, Dolay, Esenköy, Gökköy, Güllüce, Özen, Öküzlü, Saraykışla, Sazak, Soğukpınar, Yeşilyurt, Toklar, ler, Karşıkent.
Çepni Türkmen mi?
XVI. 19. yüzyılda Çepni kabileleri Anadolu’nun birçok yerinde yaşıyordu. Halep Türkmenleri arasında yaşayan Çepniler üç kola ayrılmıştı ve 397 kişilik vergi nüfusuna sahip ana kol Antep’in kuzeydoğusundaki Rumkale bölgesinde yaşıyordu.
Ordulular Çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) Sancağı’na bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Akışkan Yatak Neden Kullanılır